Inchide Harta Site
Hartă Site

Informare călători

Ştiri şi noutăţi
Despre OTL
  Conducerea
  Contact
  Istoria tramvaiului
Despre Oradea
Galerii foto

Bilete, abonamente

Bilete, abonamente
Tarife
Chioşcuri de vânz. bilete/abonamente
Puncte de vânzare prin terţi
Automate de bilete şi abonamente
Regulament vânzare abonamente

Reţea transport

Hartă trasee autobuze
Linii autobuze
Staţii autobuze
Grafic circulaţie autobuze
Hartă trasee tramvaie
Linii tramvaie
Staţii tramvaie
Grafic circulaţie tramvaie
Monitorizare trafic
Panouri informare călători

Alte Servicii

Inspecţie tehnică periodică
Servicii cabinet psihologic
Servicii publicitate
Transport de persoane în regim de curse speciale

Info Parteneri

Achiziţii publice
  2007   2008   2009   2010
  Model cerere de participare la procedură
  Tehnici de achiziţii
Anunţuri
Legislaţie
Contact
Arhivă
Harta Site

Navigaţie: Home -> Reţea transport

Sistem integrat de management al traficului

     Pe parcursul anului 2009 OTL S.A. a introdus un sistem nou de dispecerizare şi monitorizare trafic şi informarea călătorilor prin urmărirea mijloacelor de transport în comun prin GPS.

Sistemul realizat permite programarea curselor de tramvaie şi autobuze, urmărirea lor pe traseu, poziţia lor faţă de staţiile de oprire, trimiterea de mesaje conducătorilor de mijloace de transport pentru corecţii de/pe traseu, totodată urmărirea tuturor mijloacelor de transport monitorizate pe harta digitală a municipiului.

Poziţionarea vehiculelor se face cu ajutorul modulelor GPS instalate pe vehicule, iar transmisia datelor  cu ajutorul GPRS. Informarea călătorilor se face cu ajutorul panourilor de informare montate in statiile de asteptare. Conducătorul mijlocului de transport este informat in permanentă despre modul de incadrare in programul de circulatie(avans, intarziere, normal).  Sistemul este implementat pe toate liniile de tramvai  1N, 1R, 2, 3N, 3R, respectiv toate liniile de autobuze. 

Monitorizarea traficului se realizează în două dispecerate, urmărîndu-se separat circulaţia tramvaielor de cea a autobuzelor.  S-a amplasat un al treilea dispecerat, la Pod CFR, pentru programarea şi urmărirea liniilor 1N, 1R, respectiv traseul Pod CFR - Sinteza.

Dispecerii programează tramvaiele pe linii pe baza unui grafic prestabilit, urmărând apoi traseul şi respectarea parametrilor pe monitoare. Semnalele de poziţie ale mijlocului de transport transmise prin GPRS sunt prelucrate şi transmise către panourile de informare călători, care se află montate în statiile de aşteptare. În prezent sunt echipate 24 staţii de tramvaie şi 15 staţii de autobuze cu panouri de informare călători.

Dispeceratul monitorizează evolutia vehiculelor pe linie si transmite comenzi operative dacă este cazul. Sistemul permite comunicarea permanentă intre dispecerat si personalul de bord (conducători auto si vatmani). Conducătorul mijlocului de transport poate transmite mesaje prestabilite centrului de comanda operativă. Sistemul facilitează interventia operativă in caz de necesitate (blocaje, accidente, etc...). Datele aferente unei zile sunt stocate in baza de date si prelucrate ulterior. Odata preluate, aceste date permit analiza şi optimizarea alocării resurselor în vederea satisfacerii cererii de transport.